sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Kotisämpylät

Meillä leivotaan pääasiassa itse leipäpuoli,joka useimmiten on helppoja sämpylöitä. Leipää meillä ei kovin paljoa syödä, joten tästä satsista menee suurin osa pakastimeen josta on sitten helppo tarpeen tullen aina sulattaa :)

Tähän väliin täytyy kyllä myöntää että ruisleipää rakastan ja himoitsen :D joten sitä tulee joskus aina ostettua .. (onko mitään parempaa kuin ruisleipä voilla,pepperonilla ja reilulla juustolla, mikrossa lämmitettynä? ! :D tämän himon takia joudun säätelemään ruisleivän ostoa aina joskus..)

Sämpylät:

- 50 g hiivaa
- 5 dl vettä/maitoa/nestettä
- 2 rkl siirappia
- 12-15 dl  jauhoja ( sämpyläjauhoja,luomu ohrajauhoja,luomu grahamjauhoja,ruis..)
- 0,5- 1dl öljyä ( luomu kylmäpuristettu rypsiöljy)
 - ( porkkanaraastetta,kaurahiutaleita,siemeniä..)


Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon.
Sekoita hyvin, lisää joukkoon siirappi ja jauhot pikkuhiljaa. Itse käytän useimmiten sekaisin eri jauhoja, tai sitten yksinkertaisesti niitä mitä vaan sattuu kaapissa olemaan. Jauhoja laitan ehkä vähemmän mitä perusohjeessa, koska jätän taikinan aika kosteaksi, jotta sämpylätkin on sitten pehmeempiä valmiina :)  Lisään sekaan usein porkkanaraastetta, kaurahitaileita, siemeniä tai mitä vaan sellaista mitä taas kaapissa vaan sattuu olemaan :D Öljyä sitten sekaan,sekoitetaan ja jätetään takina kohoamaan (miel. lämpimään paikkaan) liinalla peitettynä. Annetaan turvota ainakin kaksinkertaiseksi ja sen jälkeen kumotaan taikina pöydälle (jauhoja alle) ja pyöritellään jauhokäsin pyöreiksi. Annetaan taas kohota ja pistellään haarukalla muutamat reiät ja siemeniä tm jos haluaa voi heitellä päälle.

Uuniin n. 200 c, ja arviolta n.20 min,riippuen sämpylöiden koosta ja uunista.

Valmiita ovat kun alkavat vähän väriä saaneelta näyttää ja coctail tikulla asian voi tarkistaa aina :D

Valmiit sämpylät liinan alle/sisään , niin pysyvät pehmeinä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti